Великі господарства і приватні власники вже давно вирощують собі курей, як стале джерело м’яса, яєць та субпродуктів. Ця продукція є корисною, дієтичною, а також екологічною. Ми говоримо про традиційне вирощування птахів, а не про промислові фабрики, де птахів колють медикаментами, гормонами росту, які потім потрапляють в організм споживачів і можуть викликати ускладнення, якщо цим нехтувати і вживати у великих об’ємах. Приватні господарства цим не зловживають і виробляють чисту продукцію.
Але, останнім часом набирає силу новий тренд — вирощування качок. Купити каченят можно як від яйця, так і добових, тижневих, місячних. Тут немає чіткої межі, коли корисніше, чи надійніше купувати качок. Різниця є тільки в тому, що ви купуєте своїх качок для розведення, або для сезонного забою. Сьогодні розповімо про другий варіант.
Сезонне вирощування — розведення качок 2-3 місяці і їх заготівля. Ви отримуєте 3-4 кілограма м’яса з кожної голови і далі спокій. Більше не треба їх вигулювати, дивитись за здоров’ям, чи не полюють на них хижаки, собаки, ворони, і ви собі повертаєтесь до осінніх робот в саду, на полі, городі. Щоби ви зрозуміли, качки їдять багато, і ви маєте їх годувати весь зимовий сезон, звичайно, якщо хочете розводити їх цілий рік. Кожна качка здатна з’їсти до 250 грамів корму на день. 4 качки з’їдають 1 кілограм. Це кожного дня, без винятків. Ви можете зменшити це навантаження (на ваш бюджет) за рахунок того, що будете випускати їх в місцеву водойму. Там вони зможуть знайти собі достатньо їжі кожен день, особливо, якщо ця водойма велика, щось на зразок ставка чи озера. Але, це також тільки на сезон, зимою і восени це неможливо.
Курей легше утримувати, але які переваги дають качки?
Первага перша — більша вага птаха. Качки більші за курей, особливо м’ясні породи мулард, пекінська. Більша вага означає більше м’яса і субпродуктів. Хтось собі вирощує качок на печінку, але для цього корму йде ще більше, до 1 кілограма щодня за 2 тижні. Печінка збільшується і коштує дуже дорого на ринку. Використовується зерно і кукурудза. Така печінка називається «фуа-гра» і ви можете самі переглянути, скількі коштує 1 кілограмм такої печінки на ринку. Половина кілограма печінки коштує приблизно 10-15 доларів на сьогодні. Кожна качка має десь 300 грамів печінки. Це без врахування вартості м’яса, яка досягає 2-3 долара за кілограм. Доросла качка — 3-4 кілограма. Вартість каченяти — 1 долар. Строк відгодівлі — 2 місяці.
Як самі можете побачити, вирощувати качку вигідно. Навіть собі у раціон. А ось утримувати її цілий рік — дорого і цього не вартує. Тому наша порада — вирощувати її тількі як сезонного птаха.